Peranan Zakat Dalam Membantu Peniaga Kecil Dan Penjaja Yang Terjejas Akibat Penularan Wabak Coronavirus Di Malaysia

2020-10-15

Universiti Sains Islam Malaysia

Artikel ini mengupas tentang pelaksanaan skim agihan zakat dalam membantu peniaga dan penjaja yang terjejas semasa pandemik COVID-19 di Malaysia. Kajian ini dijalankan menggunakan kaedah penyelidikan kualitatif dan dianalisis menggunakan perbandingan. Kajian menunjukkan bahawa terdapat perbezaan dalam pelaksanaan skim agihan zakat bagi peniaga yang terjejas antara institusi zakat di Malaysia. Antaranya dari sudut kategori asnaf, bentuk agihan atau bantuan yang diberikan serta jumlah yang diperuntukkan. Selain inisiatif dalam Pakej Prihatin PKS, agihan zakat ini dapat membantu golongan peniaga yang terjejas untuk mempertahankan perniagaan mereka sebagai mata pencarian utama dan membangunkannya pasca COVID-19.

3 rd INTERNATIONAL SEMINAR ON ISLAM AND SCIENCE 2020 (SAIS 2020) COVID-19: IMPLICATION, IMPACT AND SOLUTION Organized by: Persatuan Kakitangan Akademik USIM (PKAUSIM) In Collaboration with: International Halal and Fatwa Centre (iFFAH) & Fakulti Syariah dan Undang-Undang (FSU)

zakat, asnaf, agihan zakat, COVID19, peniaga.