Muhammad Salih Bin Uthaimin (1929- 2001m) dan Manhaj Fatwanya

Universiti Sains Islam Malaysia

Artikel ini menjelaskan latar belakang kehidupan dan pendidikan Muhammad Bin Salih al-Uthaimin. Ia juga turut membicarakan manhaj fikah terutama menggabungkan dengan maqasid Syariat dan kaedah- kaedah agama, berasaskan dalil dan kesahihannya serta terpengaruh dengan ulama yang berwibawa seperti Ibn Taimiyyah, Ibn Qayyim dan Ibn Baz. Penulis juga menganalisa fatwanya yang berkaitan hukum orang yang meninggalkan solat, hukum wanita memakai hijab (menutup muka dan tapak tangan), hukum mengeluarkan zakat fitrah dengan wang dan kewajipan mengeluarkan zakat emas yang dijadikan perhiasan. Manhaj fatwa Ibn Uthaimin mengikut Mazhab Hanbali dan pengaruh yang kuat dengan gurunya Syeikh Abdul Rahman al-Sa’adi. Didapati juga beliau mirip kepada kefahaman literal dalam memahami sesuatu nas dalam mengeluarkan fatwa.

Fatwa, zakat, maqasid, fikah.