Bagaimana Retorik Quranik Surah an-Nisa Membentuk Pendidikan Adab Dan Kesopanan Masyarakat

Fakulti Pengajian Bahasa Utama, USIM

Pengenalan: Pendidikan kesopanan dan adab susila perlu diterapkan dalam setiap individu kerana ia merupakan benteng penting dalam mengawal perilaku seseorang. Golongan yang paling mudah terpengaruh dengan masalah kerosakan akhlak dan salah laku masyarakat adalah remaja. Jiwa remaja yang sentiasa sukakan cabaran dan perkara baru mendorong remaja sentiasa ingin mencuba dan kecetakan ilmu pengetahuan biasanya menjebakkan mereka kepada perilaku yang salah. Oleh yang demikian pendidikan akhlak perlu disemai semenjak kecil bermula denagn ilmu akidah, menghormati ibu bapa dan seterusnya masyarakat secara keseluruhannya. Objektif: Kertas kerja ini cuba mengupas permasalah akhlak serta kesannya terhadap masyarakat. Selain itu kertas kerja ini juga meninjau beberapa kupasan Adab dalam alQuran iaitu Surah An-nisa’ dalam menangani masalah ini. Metodologi: Kajian ini berdasarkan kajian deskriptif dan analisis kandungan ayat-ayat terpilih bertemakan adab dan akhla dari surah an-Nisa’. Dapatan: Dapatan kajian mendapati bahawa surah an-Nisa banyak mengandungi unsur adab yang boleh dipraktikan terutamanya berkaitan harga diri. Pemahaman yang jelas terhadap isu kandungan al-Quran ini khususnya dalam hal berkaitan akhlak boleh dijadikan pedoman khususnya kepada golongan remaja dalam membentuk perwatakan mereka. Kepentingan: Kajian ini merupakan salah satu bidang penyelidikan yang menggabungjalinkan pelbagai bidang (multidisciplinary) iaitu bidang adab sosial, psikologi dan retorik bahasa Arab-al-Quran dalam menjelaskan tema-tema kemanusiaan dalam al-Quran sebagai panduan kepada manusia sejagat.

Prosiding Seminar Kebangsaan Majlis Dekan Pendidikan Universiti Awam Malaysia (MEDC 2020): “Ke Arah Menginsankan Pendidikan di Malaysia / Penyunting Hishomudin Ahmad, Noor Saazai Mat Saad, Rahimah Saimin, Kirembwe Rashid Abdul Hamed, Noorhayati Hashim, Sarifah Nurhanum Syed Sahuri, Zarina Ashikin Zakaria, Nur Shahadah Mohd Surbani 11-12 November 2020 (Seminar Dalam Talian) Anjuran : Fakulti Pengajian Bahasa Utama, USIM & Majlis Dekan Pendidikan Universiti Awam Malaysia