Kesan Covid-19 Terhadap Kebolehpasaran Graduan IPT: Pelan Tindakan Kepada Pelajar Fakulti Pengajian Quran & Sunnah, USIM

2020-10-15

Universiti Sains Islam Malaysia

COVID-19 yang melanda dunia pada awal tahun 2020 telah memberi kesan yang besar terhadap kehidupan sosial dan ekonomi di seluruh dunia. Banyak aktiviti sosialekonomi terganggu secara global seperti penangguhan dan pembatalan aktiviti kebudayaan, keagamaan, pelancongan, sukan dan lain-lain acara yang melibatkan terencatnya rantaian ekonomi membawa kepada berlakunya penutupan syarikat dan penggantungan aktiviti kerja disebabkan pandemik ini yang mana ianya menyebabkan kadar pengangguran meningkat dengan drastik dan peluang pekerjaan juga semakin sempit. Kertas kerja ini membincangkan tentang isu kesan COVID-19 terhadap kebolehpasaran graduan IPT khususnya graduan Fakulti Pengajian Quran dan Sunnah. Objektif utama kajian adalah untuk mengenalpasti pelan tindakan yang perlu dilakukan oleh pihak Fakulti dan Universiti dalam usaha membantu graduan memperolehi pekerjaan terutamanya di era pandemik COVID-19 yang belum pasti bila ianya akan berakhir. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan membuat penilaian kepada program yang dianjurkan sebelum ini oleh pihak Universiti yang berjaya meningkatkan tahap kebolehpasaran graduan untuk tahun 2019 dan melihat program-program lain di luar sana yang berpotensi untuk memberi nilai tambah kepada graduan Fakulti Pengajian Quran Dan Sunnah. Kertas kerja ini mengemukakan pelan tindakan yang perlu dilakukan pihak fakulti dan universiti dalam meningkatkan kebolehpasaran graduan Fakulti Pengajian Quran dan Sunnah.

3 rd INTERNATIONAL SEMINAR ON ISLAM AND SCIENCE 2020 (SAIS 2020) COVID-19: IMPLICATION, IMPACT AND SOLUTION Date: 15 October 2020 Organized by: Persatuan Kakitangan Akademik USIM (PKAUSIM) In Collaboration with: International Halal and Fatwa Centre (iFFAH) & Fakulti Syariah dan Undang-Undang (FSU)

COVID-19, graduan FPQS, kebolehpasaran, norma baru, industri