Penandaarasan Antarabangsa Pisa Dan Kesinambungan Dalam Pengajaran Di Peringkat Pengajian Tinggi

Pentaksiran Programme International Student Assessment (PISA) merupakan salah satu indikator yang digunakan dalam kalangan negara-negara seluruh dunia bagi mengukur tahap keberkesanan sistem pendidikan masing-masing dalam persediaan melengkapkan ilmu kepada remaja 15 tahun untuk menyesuaikan diri dalam masyarakat. Skor yang diperolehi oleh Malaysia akan dibincangkan sejak penglibatan negara kita pada tahun 2009. Bagi meningkatkan skor, usaha Kementerian Pendidikan Malaysia disenaraikan dan dibincangkan. Dalam usaha menjadikan Malaysia suatu negara yang menjadi pusat kecemerlangan pendidikan di rantau ini, MQA memainkan peranan sebagai badan penyelaras pengiktirafan dan pengakreditan bagi mendapatkan pengiktirafan antarabangsa. Kualiti pendidikan yang ditawarkan oleh institusi pengajian tinggi juga seharusnya tepat dan relevan bagi menyediakan graduan yang berdaya saing dan boleh menyesuaikan diri dengan keperluan pasaran pekerjaan tempatan dan luar negara, bersesuaian dengan matlamat Wawasan Kemakmuran Bersama 2030. Kata kunci: PISA, pendidikan, penandarasan antarabangsa.

Papers In MALAY Language Date: 9 September 2021 Platform: MSTeams, USIM Nilai, Negeri Sembilan, Malaysia

PISA,, pendidikan,, penandarasan antarabangsa.