Pengetahuan, Sikap Dan Penghayatan Unsur Tradisi Dalam Perlembagaan Persekutuan Pelajar Universiti Dan Hubungannya Dengan Latar Belakang Demografi

Isu-isu melibatkan unsur tradisi dalam Perlembagaan Persekutuan seperti agama, institusi beraja, bahasa Melayu dan kedudukan istimewa orang Melayu sering diperdebatkan dan kadangkala boleh menjadi punca perbalahan antara kaum di media sosial. Media sosial terdiri daripada pelbagai golongan masyarakat. Pelajar universiti menjadi tumpuan kajian kerana mereka merupakan kategori golongan terpelajar yang akan menjadi pemimpin generasi akan datang. Maka kajian ini dijalankan bagi mengenalpasti tahap pengetahuan, sikap dan penghayatan pelajar universiti terhadap unsur tradisi Perlembagaan Persekutuan, menentukan perbezaannya mengikut faktor latar belakang demografi pelajar serta menganalisis hubungan antara tahap pengetahuan, sikap dan penghayatan pelajar terhadap unsur tradisi dalam Perlembagaan Persekutuan. Sampel kajian terdiri daripada 572 responden dalam kalangan pelajar universiti yang dipilih secara rawak berkelompok di negeri-negeri Semenanjung Malaysia. Instrumen yang digunakan adalah soal selidik yang dibina berdasarkan peruntukan-peruntukan unsur tradisi dalam Perlembagaan Persekutuan serta model KAP yang diedarkan secara atas talian. Hasil kajian mendapati bahawa tahap pengetahuan, sikap dan penghayatan pelajar universiti terhadap unsur tradisi adalah tinggi secara keseluruhannya. Namun, terdapat perbezaan yang ketara terhadap tahap pengetahuan, sikap dan penghayatan pelajar universiti mengikut latar belakang demografi. Hasil kajian juga menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan antara tahap pengetahuan, sikap dan penghayatan pelajar terhadap peruntukan unsur-unsur tradisi dalam Perlembagaan Persekutuan walaupun berbeza tahap kekuatan antara ketiga-tiga hubungan tersebut.

Vol. 7 No. 2

Kontrak Sosial, Unsur tradisi, Perlembagaan Persekutuan, KAP;

Abd Wahab, M., & Muda, K. (2022). Pengetahuan, Sikap dan Penghayatan Unsur Tradisi dalam Perlembagaan Persekutuan Pelajar Universiti dan Hubungannya dengan Latar Belakang Demografi: University Students’ Knowledge, Attitude and Appreciation of Traditional Elements in Federal Constitution and the Relationship with Demographical Background. Sains Insani, 7(2), 1-14. https://doi.org/10.33102/sainsinsani.vol7no2.388