Publication:
Alkohol: Definisi, Pengharaman, Metabolisme Dan Kegunaannya

dc.contributor.authorLatipah Mohd Nooren_US
dc.contributor.authorSiti Rubaini Maten_US
dc.contributor.authorNorhakimah Dhiaudinen_US
dc.contributor.authorAfif Arifinen_US
dc.date.accessioned2024-05-30T02:28:25Z
dc.date.available2024-05-30T02:28:25Z
dc.date.issued2018
dc.descriptionVol. 23 (2018): ULUM ISLAMIYYAH The Malaysian Journal of Islamic Sciences [April 2018]en_US
dc.description.abstractAlkohol merupakan suatu sebatian organik yang mengandungi kumpulan berfungsi hidroksi (-OH). Ia mempunyai pelbagai kegunaan dan manfaat namun apabila bercakap tentang alkohol, kita sering mengklasifikasikan semua jenis alkohol itu sebagai haram. Istilah arak atau khamr dan alkohol sebenarnya memberi pengertian yang berbeza dan maksud keduanya harus difahami. Alkohol yang diharamkan adalah etanol yang menjadi salah satu bahan dalam arak. Justeru, artikel ini ditulis bagi membincangkan perbezaan antara penggunaan alkohol yang dibolehkan dalam Islam dan yang diharamkan dalam Islam. Sebenarnya, terdapat perbincangan yang luas di antara para fuqaha tentang penggunaan alkohol dalam pelbagai cabang sesuai dengan perkembangan ilmu pengetahuan terutamanya bidang sains dan teknologi. Kajian kepustakaan melalui pembacaan jurnal, tafsir Al-Quran dan sebab diturunkan ayat tersebut, telah dijalankan bagi mengetahui tentang maksud sebenar alkohol dan penghasilannya, sejarah dan hikmah pengharaman alkohol (arak) dalam syariat Islam, kesan pengambilan alkohol terhadap tubuh manusia dan kegunaan serta isu-isu berkaitan dengan penggunaan alkohol dalam kehidupan seharian. Alkohol iaitu etanol, boleh dihasilkan melalui dua kaedah iaitu fermentasi dan tindak balas etena dengan stim. Pengharaman alkohol (arak) dalam syariat Islam adalah secara berperingkat dan ia mempunyai hikmahnya yang tersendiri antaranya bagi menunjukkan kepada manusia bahawa alkohol juga boleh dimanfaatkan dalam kehidupan. Pengambilan alkohol sebagai minuman boleh merosakkan sistem tubuh manusia, memberi kesan ke atas otak dan kebolehan berfikir, risiko kerosakan hati atau sirosis dan meningkatkan risiko kanser. Selain itu, masyarakat perlu memahami isu-isu berkaitan penggunaan alkohol dalam industri makanan, pembuatan minyak wangi, perubatan dan sebagai bahan api supaya lebih menghargai alkohol sebagai salah satu sebatian organik yang bernilai.en_US
dc.identifier.citationMohd Noor, L., Mat, S. R., Dhiaudin, N., & Arifin, A. (2018). Alkohol: Definisi, Pengharaman, Metabolisme Dan Kegunaannya: [Alcohol: Definition, Prohibition, Metabolism and Its Usage]. Ulum Islamiyyah, 23, Pp. 97-114. https://doi.org/10.33102/uij.vol23no0.54en_US
dc.identifier.doi10.33102/uij.vol23no0.54
dc.identifier.epage114
dc.identifier.issn1675-5936
dc.identifier.spage97
dc.identifier.urihttps://uijournal.usim.edu.my/index.php/uij/article/view/54
dc.identifier.urihttps://oarep.usim.edu.my/handle/123456789/16147
dc.identifier.volume23
dc.languageMalay
dc.language.isoenen_US
dc.publisherUSIM Pressen_US
dc.relation.ispartofUlum Islamiyyahen_US
dc.sourceOpen Journal Systems
dc.subjectAlkoholen_US
dc.subjectkhamren_US
dc.subjectaraken_US
dc.subjectmetabolisme alkoholen_US
dc.subjectIslamen_US
dc.titleAlkohol: Definisi, Pengharaman, Metabolisme Dan Kegunaannyaen_US
dc.title.alternativeAlcohol: Definition, Prohibition, Metabolism and Its Usageen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
The Malaysian Journal of Islamic Sciences (Ulum Islamiyyah)_Vol.23 April 2018_Alkohol_ Definisi, Pengharaman, Metabolisme Dan Kegunaannya.pdf
Size:
387.68 KB
Format:
Adobe Portable Document Format