Publication: Konsep Pemakanan Halalan Tayyiban: Kajian Terhadap Penerima Anugerah Keluarga Mithali Peringkat Kebangsaan Malaysia
Loading...
Date
2024
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
PENERBIT UNIVERSITI SAINS MALAYSIA
Abstract
Pembinaan keluarga mithali merupakan suatu cabaran yang memerlukan panduan praktikal dan contoh sebenar kehidupan yang boleh diteladani. Berdasarkan
perspektif Islam, pemakanan berkonsepkan halalan tayyiban merupakan antara faktor penting dalam pembangunan keluarga seperti yang telah dijelaskan secara teori oleh para sarjana Islam terdahulu. Oleh itu, kajian ini dijalankan bagi menerokai praktik sebenar konsep pemakanan halalan tayyiban yang diamalkan
oleh penerima Anugerah Keluarga Mithali (AKM) peringkat kebangsaan. Kajian ini mengadaptasi pendekatan kualitatif dan menggunakan kaedah temu bual
dengan teknik perbincangan kumpulan berfokus untuk mengumpulkan data. Analisis data temu bual dibuat dengan bantuan perisian analisis data kualitatif
NVivo versi 10. Sejumlah 11 responden daripada dua buah keluarga asas yang telah memenangi AKM peringkat kebangsaan bagi tahun 2014 (7 ahli keluarga)
dan 2017 (4 ahli keluarga) telah terlibat dalam kajian ini. Hasil kajian mendapati bahawa keluarga AKM telah mempraktikkan enam prinsip pemakanan, iaitu
makanan dan pendapatan hendaklah halal dan bersih. Selain itu, makanan juga hendaklah selamat, memenuhi fitrah jiwa sejahtera, tiada syubhah dan berkhasiat. Hasil kajian ini berpotensi dijadikan garis panduan kepada pembentukan modul pembinaan keluarga Islam oleh badan-badan Islam berkepentingan,
para pendakwah, ibu bapa dan juga individu Muslim. Kajian-kajian rentetan sewajarnya dilakukan dengan melibatkan lebih ramai kumpulan keluarga asas
untuk menambah baik kajian ini serta dapat menyentuh aspek-aspek lain yang tidak dibincangkan dalam kajian ini.
Description
Kajian Malaysia Volume 42 Issue 1 Page ( 267–290)
Keywords
halalan tayyiban, Anugerah Keluarga Mithali, masyarakat aman, masyarakat inklusif, pemakanan
Citation
Khairudin Shaary, Ahmad Syukran Baharuddin and Mohammad Amir Wan Harun. 2024. Konsep pemakanan halalan tayyiban: Kajian terhadap penerima Anugerah Keluarga Mithali Peringkat Kebangsaan Malaysia. Kajian Malaysia 42(1): 267–290. https://doi.org/10.21315/km2024.42.1.12