Harta Tidak Dituntut: Punca Dan Kaedah Penyelesaiannya

Harta pusaka yang tidak dituntut atau harta ‘pusaka beku’ sudah sekian lama menjadi masalah kepada masyarakat dan ianya menjadi semakin kronik sejak akhir-akhir ini ekoran jumlah kes yang semakin meningkat pada setiap tahun. Akibat dari itu maka timbullah pelbagai isu yang memberi kesan yang amat negatif kepada pihak-pihak yang terlibat khususnya ahli waris. Terdapat banyak faktor serta punca yang membawa kepada berlakunya keadaan ini; antaranya sikap acuh tidak acuh atau sambil lewa masyarakat dalam pengurusan harta pusaka milik mereka. Selain itu, ketidakfahaman masyarakat tentang kaedah dan cara serta prosedur yang perlu dilakukan untuk menguruskan harta pusaka juga merupakan faktor penyumbang kepada berlakunya isu harta pusaka yang tidak dituntut semakin bertambah di Malaysia. Keadaan ini tidak boleh dibiarkan dan perlu dicari kaedah dan mekanisma dalam menyelesaikan kemelut ini dari terus berlarutan. Artikel ini akan menfokuskan kepada perbincangan tentang punca-punca mengapa berlakunya isu harta yang tidak dituntut ini serta kaedah yang boleh diaplikasikan bagi membantu menyelesaikan dan mengurangkan masalah dalam isu harta yang tidak dituntut ini.

Harta tidak dituntut, harta beku, harta pusaka, pengurusan harta dalam Islam