Ilmu Perbandingan Agama dan Dialog Agama: Satu Orientasi Semasa

Penerbit USIM

Artikel ini ini membincang ilmu perbandingan agama dan dialog agama, syarat-syarat, tujuan serta kaedah pelaksanaan, kepentingan dan prospek masa depan agar hasrat dari tujuan tersebut dapat dijayakan. Perkara ini amat penting agar isu-isu yang berkaitan dengannya diselesaikan secara harmonis. Artikwel ini bertujuan memberi garis panduan sepertimana yang digariskan oleh para ulama dan mereka merupakan orang yang mempopularkan ilmu ini. Metodologi kajian berdasarkan kajian sejarah, bahan-bahan buku yang berkaitan dan juga temu bual pakar dan pihak yang terlibat bagi mendapat pandangan yang tepat mengenai aktiviti tersebut. Natijahnya Ilmu perbandingan agama amat penting difahami dan disuburkan dalam masyarakat Malaysia agar kehidupan beragama yang harmonis dan toleransi diwujudkan.

E-Prosiding SAIS 2023 Seminar Antarabangsa Islam dan Sains 2023 : “Peneraju Sains Islam di Persada Antarabangsa”/Penyunting Siti Rubaini Mat, Azman Ab Rahman, Nur Aina Abdulah, Anita Ismail 19 Disember 2023 Anjuran: Persatuan Kakitangan Akademik USIM (PKAUSIM) dengan kerjasama Fakulti Syariah dan Undang-undang USIM dan Institut Fatwa dan Halal (iFFAH)

Ilmu Perbandingan Agama, Dialog Agama, teologi, falsafah agama, Islamic Outreach ABIM (IOA).

Mat, S.R, Rahman, A.Ab, Abdulah, N. A, Ismail, A. (Eds.). (2023). In E-Prosiding SAIS 2023 Seminar Antarabangsa Islam dan Sains 2023 (pp. 1–214). Penerbit USIM.