Matlamat Pembelajaran Ilmu Usul Fiqh Dan Kaedah Fiqh Serta Kedudukannya Dalam Pendidikan Negara Malaysia

2011

Universiti Sains Islam Malaysia

Artikel ini akan membincangkan matlamat pembelajaran ilmu Usul Fiqh dan Kaedah Fiqh di Malaysia. Fokus utama ialah berkaitan dengan konsep mata pelajaran ilmu Usul Fiqh dan Kaedah Fiqh yang meliputi definisi, faedah, perbezaan kedua-dua mata pelajaran, matlamat dan kurikulum mata pelajaran tersebut dilaksanakan. Artikel ini juga turut membincangkan kedudukan mata pelajaran Usul Fiqh dan Kaedah Fiqh dalam Dasar Pendidikan Negara sebagai penjana perubahan hukum terhadap permasalahan semasa dalam masyarakat.la turut membincangkan secara ringkas sejarah perkembangan mata pelajaran Ilmu Usul Fiqh dan Kaedah Fiqh di Malaysia dengan melihat secara khusus kepada Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia(STPM).

Usul fiqh ,Kaedah fiqh, Pendidikan