Publication:
Panduan Makanan Dan Minuman Halal: Kajian Menurut Perspektif Syariah Dan Perundangan Malaysia

dc.contributor.authorSetiyawan Gunardi,en_US
dc.contributor.authorMohd Soberi Awangen_US
dc.contributor.authorMohd Mahyeddin Hj Mohd Sallehien_US
dc.contributor.authorMustafa ‘Afifi Ab.Halimen_US
dc.date.accessioned2024-05-31T02:20:03Z
dc.date.available2024-05-31T02:20:03Z
dc.date.issued2021-09-09
dc.descriptionPlatform: MSTeams, USIM Nilai, Negeri Sembilan, Malaysia.en_US
dc.description.abstractBidang pemakanan merupakan salah satu cabang perbahasan terpenting dalam Syariah yang tertakluk kepada hukum halal dan haram. Matlamat pensyariatan pemakanan halal adalah untuk memastikan manusia hanya memilih makanan yang halal, berkualiti dan berkhasiat. Namun begitu, matlamat ini pasti tidak tercapai melainkan dengan adanya kawalan perundangan yang khusus bagi memastikan tidak berlaku penyelewengan dan penipuan. Artikel ini bertujuan mengenalpasti panduan halal haram menurut perspektif Syariah dan menganalisa perundangan yang berkaitan dengan pemakanan halal di Malaysia. Metodologi yang digunakan adalah kualitatif menerusi pendekatan analisis dokumen. Hasil kajian mendapati bahawa panduan makanan halal di Malaysia adalah berteraskan kepada pendapat muktamad dalam mazhab Syafi’e, berpandukan kepada rujukan Al Quran, Hadis, Ijma ’dan Qiyas. Manakala perundangan terbahagi kepada dua aspek iaitu pensijilan makanan halal dan panduan kod amalan tentang makanan halal. Perkembangan dalam ruang lingkup undang-undang juga menyaksikan perubahan besar kepada pelabelan halal di Malaysia. Ini kerana label halal tidak lagi boleh diletakkan sewenang-wenangnya pada produk makanan sebelum mendapat pensijilan halal Malaysia yang hanya boleh dikeluarkan oleh JAKIM/JAIN/MAIN berdasarkan kepada Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011. Kata kunci: makanan dan minuman halal, syariah, undang-undang halal, pelabelan halal.en_US
dc.identifier.urihttps://oarep.usim.edu.my/handle/123456789/18540
dc.language.isootheren_US
dc.publisherUniversiti Sains Islam Malaysiaen_US
dc.subjectmakanan dan minuman halal,en_US
dc.subjectsyariah,en_US
dc.subjectundang-undang halal,en_US
dc.subjectpelabelan halal.en_US
dc.titlePanduan Makanan Dan Minuman Halal: Kajian Menurut Perspektif Syariah Dan Perundangan Malaysiaen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
22.BM. SAIS2021 - Panduan Makanan Dan Minuman Halal_ Kajian Menurut Perspektif Syariah Dan Perundangan Malaysia.pdf
Size:
534.07 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Panduan Makanan Dan Minuman Halal: Kajian Menurut Perspektif Syariah Dan Perundangan Malaysia
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Plain Text
Description:

Collections