Please use this identifier to cite or link to this item: https://oarep.usim.edu.my/jspui/handle/123456789/4334
Title: Alkohol: Definisi, Pengharaman, Metabolisme Dan Kegunaannya
Other Titles: Alcohol: Definition, Prohibition, Metabolism and Its Usage
Authors: Latipah Mohd Noor 
Siti Rubaini Mat 
Norhakimah Dhiaudin 
Afif Arifin 
Keywords: Alkohol;khamr;arak;metabolisme alkohol;Islam
Issue Date: 2018
Publisher: USIM Press
Source: Mohd Noor, L., Mat, S. R., Dhiaudin, N., & Arifin, A. (2018). Alkohol: Definisi, Pengharaman, Metabolisme Dan Kegunaannya: [Alcohol: Definition, Prohibition, Metabolism and Its Usage]. Ulum Islamiyyah, 23, Pp. 97-114. https://doi.org/10.33102/uij.vol23no0.54
Journal: Ulum Islamiyyah 
Abstract: 
Alkohol merupakan suatu sebatian organik yang mengandungi kumpulan berfungsi hidroksi (-OH). Ia mempunyai pelbagai kegunaan dan manfaat namun apabila bercakap tentang alkohol, kita sering mengklasifikasikan semua jenis alkohol itu sebagai haram. Istilah arak atau khamr dan alkohol sebenarnya memberi pengertian yang berbeza dan maksud keduanya harus difahami. Alkohol yang diharamkan adalah etanol yang menjadi salah satu bahan dalam arak. Justeru, artikel ini ditulis bagi membincangkan perbezaan antara penggunaan alkohol yang dibolehkan dalam Islam dan yang diharamkan dalam Islam. Sebenarnya, terdapat perbincangan yang luas di antara para fuqaha tentang penggunaan alkohol dalam pelbagai cabang sesuai dengan perkembangan ilmu pengetahuan terutamanya bidang sains dan teknologi. Kajian kepustakaan melalui pembacaan jurnal, tafsir Al-Quran dan sebab diturunkan ayat tersebut, telah dijalankan bagi mengetahui tentang maksud sebenar alkohol dan penghasilannya, sejarah dan hikmah pengharaman alkohol (arak) dalam syariat Islam, kesan pengambilan alkohol terhadap tubuh manusia dan kegunaan serta isu-isu berkaitan dengan penggunaan alkohol dalam kehidupan seharian. Alkohol iaitu etanol, boleh dihasilkan melalui dua kaedah iaitu fermentasi dan tindak balas etena dengan stim. Pengharaman alkohol (arak) dalam syariat Islam adalah secara berperingkat dan ia mempunyai hikmahnya yang tersendiri antaranya bagi menunjukkan kepada manusia bahawa alkohol juga boleh dimanfaatkan dalam kehidupan. Pengambilan alkohol sebagai minuman boleh merosakkan sistem tubuh manusia, memberi kesan ke atas otak dan kebolehan berfikir, risiko kerosakan hati atau sirosis dan meningkatkan risiko kanser. Selain itu, masyarakat perlu memahami isu-isu berkaitan penggunaan alkohol dalam industri makanan, pembuatan minyak wangi, perubatan dan sebagai bahan api supaya lebih menghargai alkohol sebagai salah satu sebatian organik yang bernilai.
Description: 
Vol. 23 (2018): ULUM ISLAMIYYAH The Malaysian Journal of Islamic Sciences [April 2018]
URI: https://uijournal.usim.edu.my/index.php/uij/article/view/54
ISSN: 1675-5936
DOI: 10.33102/uij.vol23no0.54
Appears in Collections:Ulum Islamiyyah: Malaysian Journal of Islamic Sciences

Show full item record

Page view(s)

11
checked on Apr 25, 2024

Download(s)

13
checked on Apr 25, 2024

Google ScholarTM

Check

Altmetric

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.