Nur Jannah BukhariSiti Nor Baya Mat YacobSiti Nor Azhani Mohd Tohar2025-10-092025-10-092025Nur Jannah Binti Bukhari, Siti Nor Baya Mat Yacob & Siti Nor Azhani Binti Mohd Tohar. (2025). Kepelbagaian Landskap Fermentasi Makanan di Malaysia: Manfaat Kesihatan, Dinamika Pengeluaran, dan Keselamatan dalam Konteks Warisan Budaya. Seminar Antarabangsa Islam Dan Sains 2025 (SAIS 2025), 510–520. https://drive.google.com/drive/folders/1HmWgcN7Ad-Evwy1WrtuPs-bOZdGzQyKg?usp=drive_link3083-8711https://drive.google.com/drive/folders/1HmWgcN7Ad-Evwy1WrtuPs-bOZdGzQyKg?usp=drive_linkhttps://oarep.usim.edu.my/handle/123456789/27757Seminar Antarabangsa Islam dan Sains 2025 (SAIS 2025) / “Merentas Generasi: Naqli dan Aqli Pemangkin Transformasi Ummah”. Editor: Latifah Abdul Latiff, Junaidah Abu Seman, Rezki Perdani Sawai, Setiyawan Gunardi,Azman Ab Rahman 9 September 2024 Anjuran: Persatuan Kakitangan Akademik Universiti Sains Islam Malaysia (PKAUSIM),Fakulti Syariah dan Undang-Undang (FSU), Institut Fatwa dan Halal (iFFAH), USIMMakanan fermentasi merupakan komponen integral dalam diet dan warisan budaya masyarakat di Malaysia. Proses biokimia purba ini bukan sahaja berfungsi sebagai kaedah pengawetan makanan yang efektif tetapi juga meningkatkan nilai pemakanan, ciri-ciri sensori, dan menawarkan pelbagai manfaat kesihatan. Ulasan komprehensif ini bertujuan untuk meneroka landskap makanan fermentasi tradisional di Malaysia secara mendalam, merangkumi kepelbagaian produk daripada sumber buah-buahan, sayur-sayuran, dan hasil laut. Artikel ini menganalisis peranan metabolik komuniti mikrob yang terlibat, terutamanya Bakteria Asid Laktik (BAL), yis, dan kapang. Manfaat kesihatan yang dikaitkan dengan pengambilannya, termasuk peningkatan kesihatan gastrousus, modulasi sindrom metabolik, dan fungsi neurologi melalui paksi usus-otak, dibincangkan secara terperinci. Di samping itu, potensi fermentasi dalam konteks kelestarian dan keterjaminan makanan melalui penggunaan sisa makanan sebagai substrat turut diketengahkan. Walau bagaimanapun, di sebalik potensinya, wujud cabaran kritikal yang perlu ditangani. Dimensi budaya dan keagamaan melalui kerangka fiqh al-at‘imah turut dibincangkan bagi menggariskan integrasi kearifan tempatan dalam amalan harian. Kesimpulannya, walaupun makanan fermentasi Malaysia adalah khazanah warisan yang kaya dengan potensi, penyelidikan berterusan, pemantauan ketat, dan standardisasi pengeluaran adalah mustahak untuk memastikan keselamatan, kualiti, dan kemampanan sektor ini pada masa hadapan.msMakanan fermentasiMalaysiaKeselamatan MakananWarisan BudayaKepelbagaian Landskap Fermentasi Makanan di Malaysia: Manfaat Kesihatan, Dinamika Pengeluaran, dan Keselamatan dalam Konteks Warisan Budayatext::conference output::conference proceedings::conference paper510520