Zainur Rijal Abdul RazakArnida A. BakarWan Azura Wan AhmadLubna Abd. Rahman2024-06-042024-06-042006https://oarep.usim.edu.my/handle/123456789/18992Penyelidikan ini mengkaji kesan faktor bahasa arab iaitu terminology, semantic dan budaya terhadap penghuraian isu makanan dalam surah Al-Maidah dan surah An’am. Disamping itu, penyelidikan ini cuba melihat tahap pengetahuan masyarakat dan kesedaran mereka terhadap isu makanan halal. Bagi tujuan pertama, metod kajian perpustakaan digunakan mengkaji beberapa ayat al-Quran yang berkaitan isu makanan dalam dua surah tersebut. Dalam merealisasikan tujuan kedua, sebanyak 300 borang soal selidik telah diedarkan kepada responden yang terdiri daripada pensyarah, pelajar, pegawai, guru dan pengusaha makanan. Pengalisan Sciences (SPSS) dengan menggunakan perisian Statistikal Packages for Social dan jadual silang (Crosstabulations). Selain daripada itu , kaedah temu bual juga dijalankan dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) bagi mencapai tujuan kedua ini. Hasil kajian mendapati bahawa ketiga-tiga aspek bahasa arab iaitu terminologi, semantic dan budaya mempunyai kaitan yang amat rapat dan mesti diambil kira dalam penghuraian isu makanan dalam surah al-Maidah dan al-An’am. Dapatan kajian ini juga menunjukan bahawa sebahagian besar masyarakat semakin mengambilberat terhadap isu makanan halal dan mengikuti perkembangannya. Namun, apabila dikaitkan dengan faktor-faktor ini terehadap penghuraian al-Quran khususnya ddalam makananotherKesan Bahasa Arab Terhadap Penghuraian Isu Makanan Dalam Surah Al-Maidah dan Surah Al-An'am: Kajian dari Aspek Terminologi, Semantik dan BudayaOther