Publication:
Konsep Pemakanan Halalan Tayyiban: Kajian Terhadap Penerima Anugerah Keluarga Mithali Peringkat Kebangsaan Malaysia

dc.contributor.authorKhairudin Shaary
dc.contributor.authorAhmad Syukran Baharuddin
dc.contributor.authorMohammad Amir Wan Harun
dc.date.accessioned2024-08-23T17:04:43Z
dc.date.available2024-08-23T17:04:43Z
dc.date.issued2024
dc.date.submitted2024-8-21
dc.descriptionKajian Malaysia Volume 42 Issue 1 Page ( 267–290)
dc.description.abstractPembinaan keluarga mithali merupakan suatu cabaran yang memerlukan panduan praktikal dan contoh sebenar kehidupan yang boleh diteladani. Berdasarkan perspektif Islam, pemakanan berkonsepkan halalan tayyiban merupakan antara faktor penting dalam pembangunan keluarga seperti yang telah dijelaskan secara teori oleh para sarjana Islam terdahulu. Oleh itu, kajian ini dijalankan bagi menerokai praktik sebenar konsep pemakanan halalan tayyiban yang diamalkan oleh penerima Anugerah Keluarga Mithali (AKM) peringkat kebangsaan. Kajian ini mengadaptasi pendekatan kualitatif dan menggunakan kaedah temu bual dengan teknik perbincangan kumpulan berfokus untuk mengumpulkan data. Analisis data temu bual dibuat dengan bantuan perisian analisis data kualitatif NVivo versi 10. Sejumlah 11 responden daripada dua buah keluarga asas yang telah memenangi AKM peringkat kebangsaan bagi tahun 2014 (7 ahli keluarga) dan 2017 (4 ahli keluarga) telah terlibat dalam kajian ini. Hasil kajian mendapati bahawa keluarga AKM telah mempraktikkan enam prinsip pemakanan, iaitu makanan dan pendapatan hendaklah halal dan bersih. Selain itu, makanan juga hendaklah selamat, memenuhi fitrah jiwa sejahtera, tiada syubhah dan berkhasiat. Hasil kajian ini berpotensi dijadikan garis panduan kepada pembentukan modul pembinaan keluarga Islam oleh badan-badan Islam berkepentingan, para pendakwah, ibu bapa dan juga individu Muslim. Kajian-kajian rentetan sewajarnya dilakukan dengan melibatkan lebih ramai kumpulan keluarga asas untuk menambah baik kajian ini serta dapat menyentuh aspek-aspek lain yang tidak dibincangkan dalam kajian ini.
dc.identifier.citationKhairudin Shaary, Ahmad Syukran Baharuddin and Mohammad Amir Wan Harun. 2024. Konsep pemakanan halalan tayyiban: Kajian terhadap penerima Anugerah Keluarga Mithali Peringkat Kebangsaan Malaysia. Kajian Malaysia 42(1): 267–290. https://doi.org/10.21315/km2024.42.1.12
dc.identifier.doi10.21315/km2024.42.1.12
dc.identifier.epage290
dc.identifier.issn0127-4082
dc.identifier.issue1
dc.identifier.other2231-76
dc.identifier.spage267
dc.identifier.urihttps://oarep.usim.edu.my/handle/123456789/22266
dc.identifier.urihttp://web.usm.my/km//42(1)2024/KM42012024_12.pdf
dc.identifier.volume42
dc.language.isoms
dc.publisherPENERBIT UNIVERSITI SAINS MALAYSIA
dc.relation.ispartofKajian Malaysia: journal of Malaysian studies
dc.relation.issn2180-4273
dc.relation.journalKajian Malaysia
dc.subjecthalalan tayyiban
dc.subjectAnugerah Keluarga Mithali
dc.subjectmasyarakat aman
dc.subjectmasyarakat inklusif
dc.subjectpemakanan
dc.titleKonsep Pemakanan Halalan Tayyiban: Kajian Terhadap Penerima Anugerah Keluarga Mithali Peringkat Kebangsaan Malaysia
dc.title.alternativeHalalan Tayyiban Dietary Concepts: A Study Of Recipients Of The Anugerah Keluarga Mithali At The Malaysian National Level
dc.typetext::journal::journal article::research article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.endPage290
oaire.citation.issue1
oaire.citation.startPage267
oaire.citation.volume42
oairecerif.author.affiliation#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#
oairecerif.author.affiliationUniversiti Sains Islam Malaysia
oairecerif.author.affiliation#PLACEHOLDER_PARENT_METADATA_VALUE#

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
Konsep Pemakanan Halalan Tayyiban: Kajian Terhadap Penerima Anugerah Keluarga Mithali Peringkat Kebangsaan Malaysia
Size:
969.86 KB
Format:
Adobe Portable Document Format

Collections